T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BURDUR / MERKEZ - Vali Dr.Süleyman Oğuz İlkokulu

MAYIS'ın İlk Haftası "BİLİŞİM HAFTASI"

BİLİŞİM HAFTASI (MAYIS AYININ 1. HAFTASI)

 

Bilişim haftası, bilgisayardan doğru şekilde faydalanmayı, bilgi toplumu olmanın gereklerini yerine getirmeyi öğrenmemize yardımcı olmak için kutlanmaktadır.

Bilişimi, bilgi ve teknolojinin birlikte kullanılmasıyla elde edilen sonuçlar olarak tanımlayabiliriz. Bilişimin en önemli ikinci öğesi bilgisayarlardır. Bilgisayarların programlardan oluşan yapısına yazılım ve elektronik parçalardan oluşan fiziksel yapısına da donanım denir. Yazılım ve programlama bilgisayarın iki temel unsurudur. Ebetteki bilişimin birinci temel öğesi İNSANDIR.

Bilgisayarlar, bilgileri kendine mahsus, özel bir biçimde disk ortamında saklarlar. İhtiyaç duyduğumuzda, verilen komutlar aracılığı ile istediğimiz bilgileri bizim anlayacağımız şekle dönüştürerek ekran denen dış çevre birimine gönderirler. 

Bilişim teknolojisi, özellikle son yıllarda ortaya koyduğu ürünler ve gösterdiği inanılmaz gelişim sayesinde insan hayatını önemli ölçüde etkilemiştir. Bu etkiyi ülkeler üzerinde de görmek mümkündür. Bilişim teknolojisini yakından takip eden ülkeler kalkınma hızlarını artırırken diğerleri bu sürece ayak uyduramamanın getirdiği olumsuzlukları yaşamaktadır.


Günümüzde teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan milletlerin dünya üzerinde söz sahibi olma şansı gitgide azalmaktadır.


Çağımız, zenginliğin para ya da doğal kaynaklarla değil; bilgiyle ölçüldüğü bir çağdır. Bu çağda var olabilmek isteyenler, eğitim ve öğretimin gücünün farkında olmalıdır.


Eğitimin ikinci planda kaldığı bir ülkede gençlere yeterli eğitim imkânları sağlanmıyor demektir. Bu da değerli beyinlerin yurt dışına gitmelerine neden olur ki hiçbir ülke böyle bir yıkımın altından kalkamaz.


Bilişim teknolojilerini kullanmak kadar bu teknolojileri toplumun ihtiyaçları ve alışkanlıkları doğrultusunda yönlendirip uyarlamak da önemlidir. Teknoloji ve toplum; birbirini tamamlamalı, desteklemelidir. Bilişim teknolojilerini etkili bir şekilde kullanan toplumlar bu sayede daha üretken, daha esnek ve daha yaratıcı olma yolunda büyük adımlar atabilirler.


Bilişim teknolojileri, bireylerin yaşam boyu süren eğitimlerinde önemli bir yere sahiptir. Bu teknoloji bireylerin çevreleriyle olan bağlarını kuvvetlendirmekle kalmaz, onlara sınırlarını sadece kendilerinin koyabileceği kadar geniş ve özgür bir çevre sağlar.


Ayrıca yeni ve verimli eğitim yöntemlerini öğrenmek, bunların değişik uygulama alanlarını görmek yine bilişim teknolojilerini etkili bir şekilde kullanmayla mümkündür. Milli eğitim sistemimizin çağın gerekliliklerine uyum sağlaması, bu teknolojiyi ne kadar verimli kullandığımızla doğrudan ilişkilidir. Bilgi toplumuna dönüşmenin yolu bilişimden geçer.


Bahsettiğimiz hedeflere ulaşmak, bugün toplum olarak en öncelikli konumuzdur. Avrupa Birliği´ne tam üye olma sürecindeki Türkiye´nin, elindeki genç nüfusu eğiterek ondan büyük ve güçlü bir bilgi toplumu oluşturması mümkündür. Bu, Türkiye´nin önündeki en önemli fırsatlardandır. İşte bu fırsatın gerçeğe dönüşmesi için tüm okullarımızın bilgi çağının gereği olan bilgisayarlarla donanması şarttır. Bu eğitim ve teknoloji seferberliğine katkıda bulunmak için yapılan çalışmalara maddi ve manevi destek olmak ülkemizin geleceğini aydınlatır.

 

 

Aileler İçin Internet Kullanım Önerileri

1-Internetin, doğru kullanılmadığında zararlı olabileceği konusunda çocuklarınızı uyarın. Çocuklarınızın, Internet hakkındaki düşüncelerini ve bilgilerini günlük olarak takip edebilir, böylece yanlış bildikleri konuları düzelterek onları yönlendirebilirsiniz. 

2-Internete bağlanmak için yalnız sizin bildiğiniz bir şifre kullanabilirsiniz. Böylece çocuklarınızın Internete ne zaman bağlandıklarından haberdar olabilirsiniz. 

3-Bilgisayarı çocuğunuzun odasına koymak yerine, herkesin sık kullandığı bir odaya yerleştirin. Böylece çocuğunuzun, uygun olmayan sitelere gitmesine kolaylıkla engel olabilirsiniz. 

4-Beş yaşından küçük çocuklarınızın tek başlarına bilgisayar ve Interneti kullanmalarına izin vermeyin. Bilgisayar ve Internet kullanma saatlerini sınırlandırarak ve bu saatlerde çocuğunuza eşlik ederek, çocuğunuzun güvenliğini ve denetimini sağlayabilirsiniz.

6-Çocuklarınızın Interneti uygun kullanıp kullanmadıklarını, sık kullanılanlar ya da daha önce girilen sayfaların listesini kontrol ederek denetleyebilirsiniz. 
Internetin doğru kullanımı hakkında bildiklerinizi, arkadaşlarınızla ya da çocuklarınızın arkadaşlarının ebeveynleri ile paylaşabilirsiniz. Böylece çocuğunuzun, arkadaşlarının evinde de güvende olmasına yardımcı olabilirsiniz. 

7-Çocuğunuz yanınızdayken uygun olmayan sitelere girmeyin. Çocuklarınız için uygun olmadığını düşündüğünüz sitelere girdiyseniz GEÇMİŞ bölümünden bu siteleri silebilir böylece çocuğunuzun daha sonra bu siteye ulaşmasını önleyebilirsiniz. 

8-Çocuğunuzu Internette tanıştığı kişilerle, hiçbir şekilde telefonda konuşmaması ya da herhangi bir şekilde buluşmaması konusunda uyarın. 

9-Eğer Internet aracılığıyla çocuğunuzdan bilgi isteniyorsa, sitenin güvenli olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Bu bilgilerin ne amaçla kullanılacağını öğrenin ve bu bilgilerin üçüncü şahıslara ulaştırılıp ulaştırılmayacağı konusunda bilgi edinin. 

10-Hepimizin bildiği gibi teknoloji hızla ilerliyor ve gelişmeleri takip etmek gerek kendimiz, gerekse çocuklarımız için, içinde yaşadığımız Dünyayı anlamak ve hayattan daha fazla zevk almak adına bir gereklilik halini alıyor. Bu yeni öğrenme sürecinde hepinize keyifli yolculuklar diliyoruz.

 

 

Bilgisayar Öğren

´Bilgi Çağı´ndayız aziz kardeşim, 
Bilgisayar öğren, hiç ihmal etme; 
Bilgili olursan, salimdir başın 
Bilgisayar öğren, hiç ihmal etme. 

Artık beden gücü, geride kaldı, 
Akıl, zekâ onun yerini aldı; 
Tüm işler, teknikle yapılır oldu 
Bilgisayar öğren, hiç ihmal etme. 

Yaşlandım, öğrenmek zor olur deme, 
Kolay öğrenirsin, sakın çekinme; 
Çok sevineceksin, öğrendiğine 
Bilgisayar öğren, vakit kaybetme. 

Binlerce kitaba, sığan bilgiler, 
Bir tuşun ucunda, tıklarsan eğer; 
Buna gıpta eder, kütüphaneler 
Bilgisayar öğren, hiç ihmal etme. 

Dünyada tüm işler, o´nla oluyor, 
Her sorun, anında çözüm buluyor; 
Daha nice işe, zaman kalıyor 
Bilgisayar öğren, hiç ihmal etme. 

En etkin öğretim, aracıdır o, 
Kullanan herkesin, baş tacıdır o; 
´Bilişim Çağı´nın, ilacıdır o 
Bilgisayar öğren, hiç ihmal etme

08-05-202308-05-202308-05-202308-05-202308-05-202308-05-202308-05-202308-05-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 08.05.2023 - Güncelleme: 08.05.2023 12:54 - Görüntülenme: 88
  Beğen | 0  kişi beğendi